Toni Tuomanen Realistinen optimisti: tulevaisuutta kirjoitetaan tänään.

Kaikki blogit puheenaiheesta Kirjallisuus

Sadan vuoden taakka

100 vuotta sitten käydystä sisällissodasta ja sen seurauksista on tänä vuonna kirjoitettu tietokirjoja ja lehtiartikkeleita pilvin pimein, mutta odotusten vastaisesti fiktiot ovat jääneet vain muutamaan, joista itse olen kirjoittanut romaanin Silmästä silmään. Romaani keskittyy itsenäisyyden alkuaikoihin ja valaisee niitä synkkiä varjoja, joita sisällissota myrkyllisine jälkiselvittelyineen työntää yhä vahvasti suomalaiseen mielenlaatuun. Esittelen sitä estottomasti, koska se vastaa niin monen tarpeeseen perehtyä suomalaisen sielunmaiseman keskeisiin vaikuttimiin fiktion keinoin.

Kevään kiinnostavin kotimainen

Olli Jalonen, 64, on yksi merkittävimmistä suomalaisista nykykirjailijoista, ehkä jopa merkittävin. Jalosen uusi kirja (Taivaanpallo, Otava 2018) on jälleen vakuuttava näyttö hänen taidoistaan. Taivaanpallo on kevään kiinnostavin kotimainen romaani.

Taivaanpallo on monitasoinen, mutta se on ennen kaikkea tähtitieteilijän oppipojan, Anguksen, kasvutarina 1600-luvun maailmassa. Kirjan alussa Angus on 8-vuotias, lopussa 13. Muutamassa vuodessa tapahtuu paljon.

Mauri Sariolan kirjalliset huijaukset

Mauri Sariola (1924-1985) oli äärimmäisyyksien mies ja värikäs veijarihahmo. Hän tehtaili parhaimmillaan viisi kirjaa vuodessa. Hän kirjoitti sekä omalla nimellään että salanimellä Esko Laukko. Hän oli Suomen menestynein rikoskirjailija aikana, jolloin kilpailijoita oli vähän.

Sariolan teoksia myytiin jo hänen elinaikanaan yli kaksi miljoonaa kappaletta. Rehvakasta kirjailijakuvaa pohjustivat paheelliset harrastukset: uhkapelit, yltiöpäinen lottoaminen, yölliset sähkeet tunnetuille henkilöille, skottiviski ja kohujutut, joita hän teki itsestään.

Alejandro Inarritun "Birdman"

1.

Meksikolaistaustaisen Alejandro Inarritun käsikirjoittaman ja ohjaaman elokuvan "Birdman" meillä aikanaan saamat arvostelut ovat jälleen masentava esimerkki maassamme käytävän elokuvakeskustelun tasosta. Ei niin, etteivätkö meikäläisetkin kriitikot olisi ylistäneet filmiä, toki ylistävät, melkein yhtenä kuorona, vaan niin, ettei yksikään kriitikko ole poikennut ruodusta ja uskaltautunut mihinkään vähänkään syvemmän tason tulkintoihin.

ABC-viisauksia Agricolasta Viikilään

Mikael Agricola kirjoitti ensimmäisen suomenkielisen kirjan, Abckirian, vuonna 1543. Lähes 500 vuotta myöhemmin S-ryhmän huoltoasemaketju ABC ideoi, tilasi ja sponsoroi Finlandia-voittaja Jukka Viikilän kuunnelmasarjan Suomalaisuuden ABC, joka esitettiin viime vuonna 42-osaisena sarjana Radio Novalla.

Jörn Donner taas isänsä jalanjäljillä

Jörn Donner täyttää maanantaina (5.2.2018) 85 vuotta. Syntymäpäivän kunniaksi julkaistaan hänen uusi romaaninsa (Jörn Donner: Vesi on verta sakeampaa, Otava 2018). Siinä Donner kulkee jälleen isänsä jalanjäljillä, nyt Karjalankannaksella sisällissodan sekavissa jälkiselvittelyissä.  Jörnin isä Kai Donner toimi 1918-1919 Suomen ja Neuvosto-Venäjän välisen rajan komendanttina Karjalankannaksella.

Nuorena kuollut klassikko

Nuorena kuolleella Henry Parlandilla (1908-1930) on kirjallisissa piireissä kulttikirjailijan maine. Suuren yleisön keskuudessa häntä tuskin tunnetaan. Vanhoja kirjoja kannattaa kuitenkin lukea ja tässä tapauksessa myös kirjailijan ristiriitainen persoona ja traaginen kohtalo herättävät mielenkiintoa.

Peter Nichols; A Voyage for Madmen - maailmanympäryspurjehduskilpailu yksin 1968

Lähes viisikymmentä vuotta sitten 1968-1969 purjehdittiin ensimmäinen yksinpurjehduskilpailu ympäri maapallon ilman pysähdyksiä. Kilpailijoita lähti matkaan yhdeksän - mutta vain yksi saapui perille. Jokaisen tarina on erilainen ja kiehtova. Nicholsin teos on kiehtova trilleri, ajankuvaus, meren kuvaus mutta ennen kaikkea ihmismielen kuvaus.

Parhaat kirjat 2017

Olin vallan unohtaa. On näet korkea aika valita perinteiseen tapaan vuoden parhaat kirjat. Teen kaksi listaa. Toiselle valitsen kymmenen kotimaista kaunokirjallista teosta, toiselle kymmenen kotimaista tietokirjaa. Valinnat olen tehnyt lahjomattomasti, mutta täysin yksipuolisesti niistä kirjoista, jotka olen tänä vuonna lukenut. Listoille päässeet kirjat ovat tavalla tai toisella tehneet minuun vaikutuksen. Vuoden varrella olen arvioinut kirjat Uuteen Suomeen.

Lukukokemus; Cixin Liu - Three Body Problem - Tunnetuin kiinalainen scifi-teos

Cixin Liun lähitulevaisuuteen sijoittuva scifi-trilogian aloitusosa on trilleri, scifi-spektaakkeli ja kiehtova fysiikan oppitunti. Se on toisaalta myös puheenvuoro perustutkimuksen merkityksestä ja ehkä jonkinlainen ikkuna Kiinan kirjallisuussensuurin nykytilaan - siihen mikä on sallittua ja mikä kiellettyä. Kotimaassaan suosittu teos kertonee myös ostajakuntansa mausta, mikä on tässä tapauksessa erinomainen. Teoksen englanninkielinen käännös on ollut myös menestys ja voittanut ensimmäisenä kiinalaisteoksena arvostetun Hugo -palkinnon 2015.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä