Toni Tuomanen Realistinen optimisti: tulevaisuutta kirjoitetaan tänään.

Valkoinen heteromies ahdistuu

On joskus kasvattavaa myöntää olleensa väärässä, vaikka se tekeekin kipeää.  Olen pitkään pitänyt rakasta Suomeani maana, joka paistattelee ykkössijoilla sellaisissa mittauksissa, kuin ”maailman onnellisin maa”, ”maailman vähäisin korruptio”, ”maailman paras koulutus” ja ”maailman kehittynein tasa-arvo”.  Olen ajatellut, että vaikka ongelmia toki meilläkin on, ne ovat pieniä verrattuna monen muun maailman kolkan ongelmiin, ja olen myös ajatellut että jos Suomessa muka on jotain rasismia, se on lähinnä netissä ilmenevää trollien öyhötystä.

Uutiset ja tutkimustulokset pistävät yllättäen lunta tupaan sinivalkoisille ajatuksilleni Suomen erinomaisuudesta. Suomi onkin Euroopan rasistisin maa, kun tutkitaan miten iso osa tummaihoisista on kokenut syrjintää.  Suomi on maa, jossa vielä vuonna 2018 etnisen taustan perusteella voidaan kieltäytyä tarjoilemasta ravintolassa. Suomi on maa, jossa nimi työhakemuksessa voi evätä pääsyn edes työhaastatteluun, jos nimi sattuu olemaan vaikkapa Muhammed tai Hagert.

 Samalla iso joukko kantasuomalaisia kunnon miehiä naureskelee Facebookissa Fingerporin stripeille, joissa vähemmistöjä on kuvattu koomisessa valossa.  ”Tuommoisia työnvieroksujia ja kummajaisiahan ne on, hahhah”.  Sanottakoon heti, että Pertti Jarlan taide on minustakin suurenmoista, ja olen ollut Fingerpori-fani vuosien ajan, mutta ikävää on että jotkut lukijat löytävät ns. huumorin varjolla myös sytykkeitä omalle rasismilleen.   

 

Saan herätä aamuisin maassa, joka voisi olla maailman ihanin maa, mutta jonka ei ikään kuin anneta olla sitä. Jos sanoisi olevansa onnellinen, joku muistuttaisi hetimmiten leipäjonoista. Leipäjonot ovatkin oiva populismin keppihevonen, koska ainahan voi vierittää syyn jonkun ulkopuolisen niskoille, koska leipäjonot.  Leipäjonojen varjolla voi haukkua niin hallitusta, poliitikkoja kuin maahanmuuttajiakin. Kuvaavaa on, että usein haukkujalla ei ole omaa kokemusta leipäjonosta. Onko minulla? On. Mutta siitä lisää toiste.

Räikein esimerkki on syyllistää niinkin viaton tapahtuma kuin Nenäpäivä, jota joidenkin mielestä ei saisi järjestää koska leipäjonot. Ei saisi myöskään ottaa vastaan turvapaikanhakijoita, koska leipäjonot. Ei saisi olla ulkomaanapua, koska leipäjonot. 

 Leipäjono on populisteille yhtä kallisarvoinen asia kuin vanhustenhoidon ongelmat olivat ennen: asia jonka ei halutakaan paranevan koska se on hyvä väline omalle agendalle.  Joitakin vuosia sitten ei saanut kuulemma ottaa vastaan turvapaikanhakijoita, koska ”vanhukset makasivat vaipoissaan”(sic). Populistipuolue pääsi hallitukseen, mutta auki jäi kysymys, makasivatko vanhukset vähemmän vaipoissaan tämän jälkeen.  Oman työkokemukseni perusteella: eivät.  Resursseja vanhustenkaan hoitoon ei ole parannettu nykyisen hallituksen aikana. Päinvastoin: varsinkin kotihoito on hätää kärsimässä monin paikoin.

 

Kotihoidossa työskentelee lähihoitajana myös paljon maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä. Alalla on hyvät työmahdollisuudet ja jopa työvoimapulaa, joten tietysti hoitajakoulutus vetää puoleensa. Hyvä niin, jos koulutuksen tasosta pidettäisiin kiinni. Maahanmuuttajalle tyypillisiä töitä ovatkin lähihoitaja, siivooja, bussikuski. Näihin töihin päätyy sellaisiakin, joilla synnyinmaassaan on ollut vaikkapa lääkärin tai insinöörin koulutus. Jos siis läpäisee sen tiheän seulan, joka työmarkkinoille pääsyyn meillä on vierasmaalaisille.

Jollekin Suomen omalle etniselle vähemmistölle ovi ei kenties aukene lainkaan,  jos pelkkä nimikin työhakemuksessa viittaa tähän vähemmistöön

 

Minulla, valkoihoisella heteromiehellä, on asiat kuitenkin vielä melko hyvin. On jokseenkin vastenmielistä, että kun niinkin moni ihminen törmää rasismiin ja eriarvoisuuteen maassamme, jotkut tahot pyrkivät ratsastamaan valkoisen heteromiehen kuvitteellisella ahdingolla.  Kyllä, tarkoitan juuri teitä, Sannikka & Ukkola, sekä Laura Huhtasaari. Jättäkää meidät valkoiset heteromiehet rauhaan, kiitos. Emme ole niin ahtaalla olevia prinsessoja, että kaipaisimme hoivaanne.

 Jos nyt välttämättä haluaa valkoisen heteromiehen asiaa ajaa, voi kiinnittää huomiota vaikkapa isien asemaan huoltajuuskiistoissa tai isänpäivän aliarvostukseen verrattuna äitienpäivään, mutta muuten meillä valkoisilla heteromiehillä ei ole sellaista hätäpäivää, että tarvitsisimme populisteja voivottelemaan ”huonoa asemaamme”.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Tjaa-a. Tunnustan itse olevani monessa suhteessa epäreilun etuoikeutettu kermaperse. Siitä huolimatta en voi olla ihmettelemättä näitä ulostuloja, joiden oksentajat kaiken todennäköisyyden mukaan kuvittelevat, että on olemassa etuoikeutettujen homogeeninen ja kaiken kattava joukko, jota määrittävät ihonväri, sukupuoli ja seksuaalinen suuntautuminen.

Tuon samaisen kuvitelmam perusteella sitrem argumentoidaan, että ihmisen ongelmat ovat kuviteltuja, jos hän täyttää nuo kriteerit.

Newsflash: kaikilla valkoihoisilla ei mene hyvin. Ei myöskään kaikilla miehillä. Eikä heteroseksuaaleilla. Ei edes kaikilla niillä, jotka voivat rastia kaikki nuo kohdat. Vastaavasti monet noiden kriteerien ulkopuolella ovat heitä huomattavasti etuoikeutetumpia. Ihan vain siksi että tuollaiset yleistykset eivät toimi muualla kuin onnettoman yksinkertaiseen identiteettipolitiikkaan tukeutuvassa edunvalvonnassa.

Käyttäjän ToniTuomanen kuva
Toni Tuomanen

Ai ihanko totta kaikilla valkoihoisilla ei mene hyvin? Väitettiinkö jossakin että menee? Mainitsemissani leipäjonoissa käy myös valkoihoisia, ja valkoihoisia vanhuksia kärsii vanhustenhoidon resurssipulasta. Näiden tosiasioiden tietäminen ei suinkaan vähennä sitä noloutta, mitä ns. "valkoisen kristityn heteromiehen syrjimisestä" itkemiseen liittyy.

Pekka Pylkkönen

VHM:n syyllistäminen on aivan helvetin ärsyttävää. Suurin osa on meitä tavallisia pottunokkia jotka tekevät tavallista työtä tavallisella palkalla, naivat tavallisen naisen ja saavat tavallisia lapsia.

VHM stereotyyppi on silti poliittisen tai taloudellisen eliitin jäsen.

Käyttäjän ToniTuomanen kuva
Toni Tuomanen Vastaus kommenttiin #8
Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Miten noin järkevän tekstin kirjoittanut mies voi olla poliittisesti vihreisiin suuntautunut?

Käyttäjän ToniTuomanen kuva
Toni Tuomanen

Koska vihreät kannattavat niinkin järkeviä arvoja kuin koulutus, sivistys, ihmisoikeudet, eläinten oikeudet ja ilmastonmuutoksen hillitseminen. http://tonituomanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25712...

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Eipä hätää. Tavan mukaan kohta tulee ritalat ja mäkiset kertoileman natseista ja sen sellaisista.

Käyttäjän ToniTuomanen kuva
Toni Tuomanen

Natsit eivät ole tämän blogitekstin aihe, mutta saavat toki tulla. Natseista voin kirjoittaa itsekin jotain seuraavalla kerralla.

Pekka Pylkkönen

On myös mahdollista että yksi kokee rasismiksi jotakin sellaista mitä ei ole tarkoitettu rasismiksi. Itse ehkä identifioisin itseni maahanmuuttokriittiseksi mutta lähinnä vain työllisyys- ja rikostilastojen vuoksi. Duunia tekevä maahanmuuttaja lämmittää lähes poikkeuksetta mieltä. Saman suhtautumisen uskon olevan melko yleinenkin.

Todennäköisesti parempaan lopputulokseen kaikkien kannalta päästäisiin sillä että maahanmuuttajien määrä olisi pieni mutta kotoutumisesta (erotuksena kotouttamisesta) huolehdittaisiin äärimmäisen hyvin. Sitten kun somaleiden työllisyys nousee nykyisestä 20% tuntumasta 72%:iin, suhtautuminen heihin muuttuu kummasti. Ihmisillä on luultavasti vahva halu antaa toisten elää rauhassa kunhan itse ei tarvitse ruveta maksumieheksi.

Käyttäjän ToniTuomanen kuva
Toni Tuomanen

Toisaalta koko Suomen väestön työllisyysaste on noin 40 %. Voin sanoa näin päihdehuollossa työskennelleenä, että työtä tekevä suomalainenkin lämmittää mieltä. Mutta sitä pidän aikamoisena perseilynä, että rasismin kokeminen vieritetään uhrin itsensä syyksi, tyyliin "sitten kun useampi teistä käy töissä, ette enää kohtaa rasismia".
Eiköhän kuule sovelleta samaa metodia vaikkapa koulukiusaamiseen. Uhrista löytyy kuitenkin aina joku vika, jos tarkkaan katsotaan.

Pekka Pylkkönen

Niin no. Olisihan se hyvä kuitenkin tutkia että mistä on kyse ennenkuin ryntää tekemään johtopäätöksiä. Entä jos, sen sijaan että kysytään vähemmistöiltä että ovatko he kokeneet syrjintää, oltaisiinkin kysytty valtaväestöltä että ovatko he syyllistyneet syrjintään? Jos kyse ei ole mitenkään subjektiivisesta asiasta, valtaväestön vastauksista pitäisi käydä ilmi valtaisa syrjintä. Jos taas, kuten itse epäilen, tuloksissa esiintyisi ristiriitaa, jouduttaisiin pohdintaa vähän laajentamaan.

Mihin tahansa maahan on täysin mahdollista sopeutua mistä tahansa taustasta lähtien. En epäile etteivätkö maahanmuuttajataistaiset joutuisi tekemään usein vähän extraa, mutta sama tilanne se on jos suomalainen menee vaikka Ruotsiinkin. Kielen oppiminen ja itsensä elättäminen ovat avain hyväksyntään.

Käyttäjän ToniTuomanen kuva
Toni Tuomanen Vastaus kommenttiin #11

Siis ihanko oikeasti meinaat, että kysymykseen "Oletko syyllistynyt syrjintään?" vastattaisiin analyyttisesti, syvääluotaavaa itsetutkiskelua tehden?
Vastaavatkohan koulukiusaajatkin hanakasti että joo tottakai, kun opettaja kysyy että onko jotakuta kiusattu?

Se on ihan totta, että integroituminen, kielen oppiminen ja yhteiskuntaan sopeutuminen ovat tärkeitä asioita. Sellaista en ole yrittänytkään kiistää, vaan tuoda esiin mm. sitä, miten naurettavaa kantasuomalaisen valkoisen (kristityn) heteromiehen uhriutuminen mukamas syrjityksi on.
Itse en ole tosin kristitty, mutta muuten täytän kaikki uhriututetun valkoisen heteromiehen kriteerit.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #13

Tekivätkö kyselyyn vastanneet vähemmistöjen edustajat syvää analyysiä? Sitä juuri tarkoitin että mikäli asiaa tutkitaan subjektiivisten kokemusten kautta, olisi parempi pureutua vähän syvemmälle siihen mistä on kyse. Mitattavia suuntaa antavia suureita voisivat olla esimerkiksi kantaväestön
Tekemät väkivaltarikokset jotka kohdistuvat maahanmuuttajataustaisiin.

Oheisen tutkimuksen mukaan taustaltaan Afrikasta tai Lähi-idästä ponnistavan ikä- ja sukupuolivakioitu pahoinpitelyrikostaso on 5-6 kertainen kantaväestöön nähden. Henkirikostaso 3- kertainen. Sen sijaan riski joutua vastaavasti pahoinpitely- tai henkirikosten uhriksi on vain 3.5- ja 2-kertainen. Mistään seksuaalirikoksista tuskin kannattaa edes puhua, eivätkä ne välttämättä heijastele muutenkaan rasistisia motiiveita.

Voisiko kuitenkin olla mahdollista että eräät maahanmuuttajataustaiset ovatkin rasisteja suomalaisia kohtaan, mutta samalla kun hakkaavat ja tappavat suomalaisia, he valittavatkin rasismista?

Toki tähän tulkintaan liittyy epävarmuutta, mutta yleisesti kai ajatellaan että viha johtaa väkivaltaan. Tällä perusteella suuremmat väkivaltaluvut voisivat kieliä suuremmasta vihasta.

https://www.google.fi/url?sa=t&source=web&rct=j&ur...

Tämä oli muuten vuodelta 2014. Sen jälkeen on tietysti tapahtunut isoja muutoksia. Ainakin muutama murha on päässyt ihan lehtiin saakka.

Edit: yritin etsiä tietoa rasistisista henkirikoksista ja löysin yhden. Tosin siinä tekijä oli romani ja uhri valtaväestöä.

https://yle.fi/uutiset/3-8424545

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #14

#Voisiko kuitenkin olla mahdollista että eräät maahanmuuttajataustaiset ovatkin rasisteja suomalaisia kohtaan, mutta samalla kun hakkaavat ja tappavat suomalaisia, he valittavatkin rasismista?#

Nyt lähdit vaarallisille vesille. Ritalat ja mäkiset palauttaa sinut pian ruotuun.

Käyttäjän ToniTuomanen kuva
Toni Tuomanen Vastaus kommenttiin #14

Rikoksista vänkkäämiselle voisi aloittaa ihan oman keskustelunsa, tai kirjoittaa erillisen blogitekstin. Minun kirjoitukseni aiheita ovat rasismi ja syrjintä, jotka kohdistuvat ihmisiin heidän etnisen taustansa tai kansallisuuden takia, riippumatta siitä mitä he ovat tehneet tai olleet tekemättä. Sitä ilmenee ihmisten arkielämässä muillakin tavoilla kuin rikoksina.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei kannata ottaa siirtolaisia joita pitää kotouttaa. Ei suomalaisia siirtolaisia olla missään kotoutettu, ihan itse pitää selvitä tai olla lähtemättä.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Maahanmuutto kuluttaa resursseja, jotka voisi käyttää kantaväestön hyvinvointiin. Vain länsimaista tuleva maahanmuutto on huoltosuhteeltaan edes lähellä positiivista, eikä edes kaikki siitä ole sitä. Miksi tämä ei mene päähän, että resurssit ja raha eivät ole loputtomia?

Suomella ei ole rikkauksia tai perusteollisuus kovin hyvää verrattuna esim. Saksaan, jolla on varaa ottaa heikon huoltosuhteen tulijoita. Kun katsoo Saksankin ongelmia, jopa töihin tulleen Turkkilaisväestön osalta, niin näkee, että ilmiö on haitallinen ja suuresti maalle.

Jos tämä ei ahdista, niin ei osaa yksinkertaisesti laskea yhteen. Ei siinä mitään, mutta jos haluaa toistaa muiden euroopan maiden epäonnistumiset, niin joku ruuvi puuttuu päästä.

Käyttäjän ToniTuomanen kuva
Toni Tuomanen

Mitenkäs ratkaisisit sen huoltosuhde-ongelman, joka johtuu väestön ikääntymisestä? Eläkkeellä on jatkuvasti suurempi osa kansaa, ja sitä mukaa myös vanhustenhoidon piirissä. Vanhustenhoidon tilanne ja resurssipula eivät siis tulevaisuudessa ainakaan helpota, ilman hyviä toimenpiteitä. Mutta mitä ne toimenpiteet olisivat?

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Jos esim. somalit eivät työllisty rasismin takia, niin miksi kenialaiset työllistyvät jopa kantaväestöä paremmin? Somalit eivät nimensä tai ulkonäkönsä puolesta eroa juurikaan kenialaisista.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Miten kukaan voi kirjoittaa mitään näin ala-arvoista kuin tämä blogi? Edes Ritalan oksennukset eivät ole tällaista pohjamutaa. Mikko Engrenin ja Pekka Pylkkösen kommentteja yllä sen sijaan komppaan

Käyttäjän ToniTuomanen kuva
Toni Tuomanen

Hauskaa että pahoitit mielesi, Tuula hyvä. Yleensä deletoin joutavimmat olkinuket ja trollaukset kommenttiketjusta, mutta sinun sallin kommentoida edelleen.

Käyttäjän ToniTuomanen kuva
Toni Tuomanen

Muistuttaisin vielä kommenteista, että harjoitan täysin mielivaltaista moderointia, koska siihen minulla on omassa blogissani oikeus. :) Eri mieltä kanssani saa kyllä olla, kunhan argumentit ja teksti pysyvät asiallisella linjalla. Trollaus ja asiattomuudet sen sijaan poistetaan ja niihin syyllistynyt bannataan, aamen.
Asiallinen keskustelu jatkukoon.

Toimituksen poiminnat