Toni Tuomanen Realistinen optimisti: tulevaisuutta kirjoitetaan tänään.

Ajatuksia Vihreiden poliittisesta tavoiteohjelmasta 2019-2023

  • Kokoussali Korsossa hetkeä ennen...
    Kokoussali Korsossa hetkeä ennen...

Se on siinä: Vihreiden uusi poliittinen ohjelma 2019 - 2023.

https://www.vihreat.fi/vihrea-politiikka/ohjelmat/vihreiden-poliittinen-tavoiteohjelma-2019-2023

Monet kohdat menivät puoluekokouksessa  17.6. äänestykseen, ja  aiheet saattoivat joillakin mennä syvällekin ihon alle. Ohjelma tuli kuitenkin kuntoon hyvässä hengessä., vaikka keskustelevassa puolueessa  kukin saa vapaasti esittää  myös soraääniä.    Suomen tykätyimmän puolueen puoluekokous legendaarisessa Vantaan Korsossa  sujui muutenkin leppoisasti  ja ongelmitta, kuin mikä tahansa suosittu kesätapahtuma.

Tässä hieman omia näkemyksiäni joihinkin ohjelman kohtiin ja tietoja miten äänestin.

 

#äänioikeus

Kannatin itse 16 -vuoden ikärajaa, liittyen mm. oikeustoimikelpoisuuteen. Pohjaesityksen 15 v. tuntui hieman liioittelulta. Oli otettava huomioon myös vaalikelpoisuus eli oikeus asettua ehdolle,  varsinkin kun olimme ennen käsittelyä linjanneet Uudenmaan ryhmässä, ettei äänioikeutta ja vaalikelpoisuutta eroteta toisistaan.

 

#sterilisaatio 

Herätti tunteita.  Kannatin tietyin varauksin ikärajan laskemista 18 ikävuoteen, riittävällä harkinta-ajalla ja valmistelulla.  Jos 18 -vuotiaalla on oikeus tehdä  lapsi, miksei olisi oikeutta myös tehdä päätöstä lapsen saamattomuudesta. Molemmathan ovat melko kauaskantoisia ratkaisuja.

 

#lähisuhdeväkivallan sovittelun poistaminen

Sovittelumahdollisuuden säilyttämiseksi esitettiin hyvä ja ymmärrettävä argumentti, mutta tässä tapauksessa oli otettava huomioon uhrin mahdollinen joutuminen manipuloiduksi tai jopa uhkailluksi. Vaakakuppi painui siis sovittelun poistamiseen.

 

#päihdepolitiikka

 Olisin halunnut yhden ainoan rivin poistoa liittyen kannabiksen kotikasvatukseen. Ei mennyt läpi, joten ”pienen määrän” kotikasvatuksen rangaistavuuden poistamista  tullaan ajamaan.   Tarkkaa määritettä pienelle määrälle ei kuitenkaan ole, eikä tarkkaa näkemystä siihen miten suhtauduttaisiin kannabiksen kasvatukseen vaikkapa lapsiperheissä  tai vaikeasti syrjäytyneiden kotitalouksisa.  

 Hyvää ohjelman kohdassa on tietysti se, että panostetaan hoitoon pääsyyn ja hoidon saamiseen rangaistavuuden sijaan.  Päihdetyön kentällä kuitenkin näkee jo nytkin, että päihdeongelmissa hoitoon pääsyn esteenä  ei ole niinkään käytön laittomuus vaan hoitopaikkojen ruuhkautuminen ja resurssipula.  Esimerkiksi Helsingissä huumevierotukseen on 2 - 3 viikon jonot, ja opiaattien korvaushoidon potilasmäärät kasvavat hurjasti,  joten käytön laittomuus ei näytä estävän moniakaan pyrkimästä hoidon piiriin.

 

#uskonnonopetus

Siirrytään koulujen uskonnon- ja elämänkatsomustiedon opetuksessa kaikille oppilaille yhteiseen katsomusaineeseen, ja hyvä näin.   Uskonnot olisivat näin samalla viivalla, ja niiden väliset jännitteet vähenisivät.  Yhteinen katsomusaine voisi myös parantaa ymmärrystä eri uskontokuntien (ja uskonnottomien) välillä.  Itse olen myös sitä mieltä, että ei ole olemassa kristittyjä lapsia tai muslimilapsia,  vaan on vain kristittyjen vanhempien ja muslimivanhempien lapsia. Lapsi ei voi vielä sisäistää ja ymmärtää uskontojen opinkappaleita ja dogmeja.

Kannatan myös ev.lut. kirkon ja valtion erottamista toisistaan.  Ev.lut. seurakunnalla on yhteiskunnassamme erityisasema muihin uskontoihin nähden, johtuen mm. veronkanto-oikeudesta, sekä monopoliasemasta vainajien hautaamiseen.  Ev.lut. kirkko noudattaa myös hieman kummallista jäsenten rekrytointi-järjestelmää, eli lapsikastetta, jossa vauva kastetaan uskontokuntaan iässä jossa hänellä ei voi olla mitään käsitystä uskonnosta tai jumalista.  Moni puolue muuten voisi kadehtia moista uusien jäsenten hankkimismenetelmää.

   Vastakkainen näkökanta ilmeisesti oli,  että ev.lut. kirkon asemaa ei heikennetä, vaan vastaavasti muidenkin uskontojen asemaa  vahvistetaan.

 Tämä vaikutti minusta hieman huolestuttavalta idealta,  jos ajatellaan uskontojen asemaa maallisessa vallankäytössä.  Kirkko tekee tietysti paljon hyvää työtä (esim. diakonia), mutta niin tekee kolmas sektori kauttaaltaan.  Kirkko ja muut uskontokunnat voisivat hyvin toimia samassa asemassa kuin kolmas sektori.

 

#ylioppilastutkinto

Täytyy säilyttää, vaikka opiskelijat joutuvatkin stressaamaan samaan aikaan sekä yo-kirjoituksilla että korkeakoulujen pääsykokeilla.  Yo-tutkinto on kuitenkin yhdenmukainen ja hyväksi havaittu valtakunnallinen standardi osaamisen mittaamiseen.

 

#maanpuolustus

Asepalvelusta kehitetään tasa-arvoisempaan suuntaan.    Asevelvollisuutta siis ei tulla korvaamaan kansalaispalvelulla, jollainen ehdotus myös esitettiin.    Suora lainaus:  Ensimmäisenä askeleena ulotetaan kutsunnat koskemaan koko ikäluokkaa. Pitkän aikavälin tavoitteena on vapaaehtoinen asepalvelus, johon voidaan kulkea valikoivan asevelvollisuuden kautta. Riittävästä puolustuskyvystä ja valmiudesta huolehditaan kaikissa tilanteissa. Tasa-arvoa ja moninaisuuden huomioimista armeijassa parannetaan määrätietoisesti. Omantunnon syistä aseista kieltäytyvää ei tule rangaista

 

 

Kokouksen avauspäivän aamuna puheenjohtaja Touko Aalto pauhasi avauspuheenvuorossaan vakuuttavasti nykyhallituksen toimia vastaan.  Totta on, että köyhyys ei ole vähentynyt ja koulutus on  kurjistunut huolimatta siitä että talous kasvaa jälleen.  

 YLEn tv-uutiset kertoi illalla 16.6., että Vihreät aikoo uudistaa sosiaaliturvan sekä pelastaa luonnon ja koulutuksen.  Hieman sarkastisesti YLE lisäsi juttunsa loppuun, että ”uudistusten hintalappua ei vihreillä vielä ollut esittää”.

Mutta kuten Touko Aaltokin haastattelussa  sanoi, kuinka paljon kalliimmaksi tuleekaan se, jos  eriarvoisuus pahenee, luonto pilaantuu ja koulutus romutetaan.

 

Huomenna voi olla kaunis päivä. Hyvää kesää niin Vihreille kuin kaiken muunkin värisille.    

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Half empty = vähiten vihattu

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kuntapolitiikassa, jossa köyhien ja vaivaisten, lasten ja vanhusten asiat päätetään ja toteutetaan, vihreät menevät useimmiten kokoomuksen ohi oikealta, koska siellä aita on matalin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tuollainen yleistävä väite vaatii kyllä todisteita. Satun tietämään, että hyvin yleisesti paikallisvihreät mm. kuuntelevat hyvin tarkkaan vammaisneuvostoa ja väännöissä lastensuojelun resursseista ei suinkaan mennä oikealta ohi, kuten väität.

Toimituksen poiminnat