Toni Tuomanen Realistinen optimisti: tulevaisuutta kirjoitetaan tänään.

Vaaliteltat kasaan ja tositoimiin

Tai ei ihan vielä, mutta viimeistään sunnuntaina 9.4. mämmin nauttimisen, virpomisen ja äänestämisen jälkeen.  Sunnuntai-iltana juhlitaan myös vaalivoittoa. Tai vaikkei voittoa tulisikaan,  niin juhlitaan silti. Minulla, ensi kertaa mukana olleella, päälimmäinen tunne on varmasti ilonsekainen haikeus, kävi vaaleissa miten kävi, oli oma äänisaalis sitten 300, 30 tai 3 ääntä.
 Onneksi uudellekaan tulokkaalle vaalipäivän ilta, tuloslaskennan seuraamisineen ja valvojaisineen, ei ole loppu, vaan se voi olla alku.  Alku pitkäjänteiselle toiminnalle politikassa, omassa puolueessa, omassa paikallisyhdistyksessä, lautakunnissa, demokratian parissa.  Ja sitten tulee taas uudet vaalit, ja sitä seuraavat.
 Uskon että maailmaa voi muuttaa paremmaksi demokratian ja parlamentarismin keinoin. Ellen uskoisi niin, en olisi mukana.

Tositoimilla tarkoitan vaalien jälkeistä aikaa. Sitä aikaa, kun meidän on käärittävä hihat ja alettava lunastaa vaalikentillä antamiamme lupauksia. Liiat lupaukset voivat kosahtaa pahasti omaan nilkkaan, se nähtiin hallituspuolueiden taannoisessa "koulutuslupauksessa".
 Totuus ja lupausten pitäminen ei saisi olla liian "vaihtoehtoista" nykypolitiikassakaan. Meidän on alettava arvostaa totuutta, ja todettava että mitään "vaihtoehtoisia totuuksia" ei ole olemassakaan.
Tästä kirjoitti tieteen näkökulmasta ansiokkaan kolumnin professori Kari Enqvist otsikolla "Hyvästi tontut, tervetuloa tiede".    http://yle.fi/uutiset/3-9544273

Enqvist lienee ensisijaisesti puolueeton tiedemies eikä poliittinen kirjoittaja, vaikka toteaakin terävään sävyynsä että tontut ovat tehneet paluun, ja hallitsevat maailmaa USAsta Turkkiin.

Mutta palataampa kotimaan asioihin, ja kuntavaaleihin.  Vaalikampanjoiden aikaa leimasi myös Suomessa kuohunta, etenkin Helsingissä.  Turvapaikanhakijoiden leiri, vihanlietsonta heitä kohtaan, viime päivien palautuslennot Afganistaniin.
 Kaiken tämän jälkeen eräs hallituspuolue ratsastaa suurmoskeijan vastustamisella.   Retoriikassa toistuu usein mitä halutaan estää ja mitä vastustaa, mutta mitä hyvää tarjotaan sen sijaan? Koulutusta, työllisyyttä, hyvinvointia,  inhimillisyyttä? . 

Mitä moskeijaan tulee, niin itsehän olen uskonnoton,  joten tarkastelen keskustelua uskonnollisista asioista ja uskontojen harjoituspaikoista melko neutraalisti.  Arvoihini kuuluu ihmisoikeuksien vaaliminen, ja uskonnonvapaus kuuluu ihmisoikeuksiin.  Jokaisella on oikeus harjoittaa haluamaansa uskontoa, tai olla noudattamatta mitään uskontoa jos ei halua.
 Uskonnon varjolla ei tietenkään saa alistaa ja vahingoittaa muita, vaikka  niin on tehty kaikkien uskontojen varjolla joskus, ja tehdään jossain edelleen.  Valitettavasti.

Lopuksi, tässä viimeisessä blogikirjoituksessani ennen vaaleja,  on aika tiivistää pari mietettä vaalikampanjasta.  Espoon Vihreiden riveissä oli hyvä tehdä kampanjaa, ja uskoa yhteiseen asiaamme.  Yksilöinä saamme olla montaa mieltä eri asioista puolueen sisälläkin, mutta vaaliohjelmamme on yhteinen.   Se löytyy esim. täältä:  https://www.vihreat.fi/vaaliohjelma2017

Gallupit ovat lupailleet meille menestystä, mutta tätä kirjoittaessa suurin osa äänistä on vielä antamatta. Ne annetaan vasta sunnuntaina 9.4.

Mieliinjäävintä kampanjassamme on ollut puolueen oma yhteishenki,  toisten tukeminen, yhdessä tekemisen ilo.  Samoin myös kansalaisilta saatu palaute turuilla ja toreilla, kaduilla ja kauppakeskuksissa, on ollut posiitivista.  Tästä on hyvä lähteä eteenpäin, ja alkaa kohta jo valmistautua vaalien jälkeiseen työhön.

Omalla kohdallani olen iloinen että olen ollut mukana, vaikkei oma henkilökohtainen äänisaalis suuren suuri olisikaan.  Yhteinen menestyksemme on tärkeää, ja  samoin yhteinen tulevaisuutemme.

Ja yhteisellä tulevaisuudella en tarkoitakaan nyt pelkästään Vihreiden tulevaisuutta, vaan meidän kaikkien suomalaisten ja Suomen tulevaisuutta.  Ja ehkäpä  koko maailman tulevaisuutta.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat