Toni Tuomanen Realistinen optimisti: tulevaisuutta kirjoitetaan tänään.

Setämiesten politiikka

  • "Femnismiä kuntapolitiikkaan" -keskustelu Helsingissä 13.1.2017.
    "Femnismiä kuntapolitiikkaan" -keskustelu Helsingissä 13.1.2017.

Kesällä 2016 laitoin hetken mielijohteesta allekirjoitukseni uuden Feministisen puolueen kannattajalistaan. Puolueen arvoihin näytti kuuluvan tasa-arvo ja ihmisoikeudet, jotka kuuluvat myös omiin ja oman puolueeni eli Vihreiden arvoihin. Kannattamisen arvoinen asia siis, ja mainittuja arvoja vaalivat ovat aina tervetulleita politiikkaan.

Feministisen puolueen alku näyttää sujuneen suunnitelmien mukaan, sillä juuri äsken se on hyväksytty puoluerekisteriin ja se voi asettaa ehdokkaita tuleviin kuntavaaleihin. Toivotan onnea ja menestystä. Perjantaina 13. tammikuuta olin kuunteluoppilaana  Helsingin Kirjasto 10:ssa, jossa Vasemmistolinkki järjesti keskustelutilaisuuden otsikolla "Feminismiä kuntapolitiikkaan". Keskustelemassa paikalla olivat Feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro, Vasemmistoliiton Veronika Honkasalo ja organisaatiotutkija Hertta Vuorenmaa.

Tasa-arvo, ja puheenvuoroissa myös mainittu osallisuus ja syrjimättömyys ovat päämääränä äärettömän tärkeitä asioita.  Nehän sattuvat kuulumaan myös allekirjoittaneen vaaliteemoihin.  Samalla puheenvuorot aiheuttivat minulle paikoitellen vaivautuneen olon. Ankaraa syytöstä saivat politiikassa valtaa pitävät "setämiehet",  keski-ikäiset, valkoihoiset ja heteroseksuaaliset.  Koska tunnen kuuluvani täysin mainittuun syytettynä olleeseen ryhmään,  aloin miettiäkin samalla kaikkia leimoja joita minuunkin voi iskeä sukupuoleni perusteella.

Minun mielestäni sukupuoli ei tee kenestäkään vähempiarvoisempaa, saati pahempaa ihmistä tai poliitikkoa.  Sitä ei tee myöskään ikä, ihonväri tai seksuaalinen suuntautuminen. On hämmentävää joutua yllättäen vastakkain ajatuksen kanssa, että näillä asioilla olisi jokin merkitys, tai ne määrittelisivät ihmisen asemaa vaikkapa politiikassa.
 Itse olen elämäni aikana äänestänyt eri vaaleissa niin miehiä kuin naisiakin, tummaihoisia ja valkoihoisia, hetero- ja homoseksuaaleja,  mutta pitänyt kuitenkin kyseisiä ominaisuuksia täysin toisarvoisena sen suhteen, millainen ihminen on, millainen ehdokas hän on ja millaista politiikkaa hän ajaa. Moisten seikkojen asettaminen kriteeriksi ehdokkaan valinnassa on minulle vierasta, joskin ymmärrän että jotkut näilläkin kriteerein ehdokkaan valitsevat. 

Kirjasto 10:ssä kuultiin puheenvuoroja, joiden mukaan politiikka on "valkoisten keski-ikäisten setämiesten" dominoimaa, heidän hyvä veli-verkostojensa täyttämää ja naisia sortavaa. Kuultiin myös, että nuorten naisten on vaikea lähteä mukaan ehdokkaaksi. Vihreältä näkökannalta tämä kuulosti ällistyttävältä, kun ajattelen vaikkapa naisten ja nimenomaan nuorten naisten määrää omassa puolueessani. Olen ollut huomaavinani vahvaa naisten panosta myös muissa puolueissa, kuten vaikkapa Kokoomuksessa.

Helsingin kunnanvaltuustossa esiintyy kuuleman mukaan suoranaista machoilua (tietysti joku keski-ikäinen äijä!). Kokouksia uhataan venyttää tieten tahtoen aamuyöhön asti, vaikka tiedetään että nuorempien naispuolisten valtuutettujen pitäisi päästä kotiinkin joskus lastensa luo.  Valtuustotyössähän on mahdollista kuitenkin saada lapselle hoito myös illaksi, mutta ei välttämättä aamuyöhön asti.
 Itseänikin hieman huolestuttaa ajatus aamuyöhön asti venyvistä valtuuston istunnoista. Minulla ei tosin ole lapsia, mutta tässä iässä kun ei jaksa valvoa kovin myöhään. Ehkä kuitenkin yritän.

Mieleeni muistui viime syksynä, miesten viikolla, Espoossa järjestetty tasa-arvon keskusteluilta, jossa paikalla oli miespuolinen edustaja kaikista Espoon valtuuston puolueista. Vihreiden Jyrki Kasvi  lausui tapahtumassa jotakuinkin niin, että tasa-arvon pitäisi olla niin itsestäänselvää ettei siitä tarvitsisi edes suuremmin keskustella. Olen vahvasti samaa mieltä.

Mutta koska tosiasia on, ettei tasa-arvo täysin toteudu eikä ole itsestäänselvyys, keskustelua ja aktiivista toimintaa tarvitaan. Mielestäni kuitenkin naisten suusta tulevat "setämies" -kommentit ovat sukupuolittavia ja alentavia siinä kuin miesten suusta tulevat sovinistiset kommentitkin.

Osuva kommentti kuultiin myös "Feminismiä kuntapolitiikkaan" -tilaisuuden yleisöstä. Eräs naispuolinen kuulija ihmetteli, miten pelkkä naiseus voisi olla kriteeri oman ehdokkaan valinnssa, jos ajatellaan että tuloksena valtuustossa olisi vaikkapa 50 Margaret Thatcheria?
 Niimpä. Tai 50 naispuolista rasistia, joita myös politiikassamme on mukana.

On tietysti ilmiselvää sekin, että etuoikeutetussa asemassa oleva, vaikkapa valkoihoinen mies, ei välttämättä kertakaikkiaan huomaa epätasa-arvoisia tai syrjiviä asenteita tai rakenteita yhteiskunnassa, koska ei tunne niitä omissa nahoissaan.

Joka tapauksessa olemme ihmisiä kaikki, sukupuolesta, ihonväristä, iästä ja seksuaalisuudesta riippumatta. Näin ollen ihmisarvo, joka on tasa-arvon edellytys, kuuluu myös kaikille.

Onnea ja menestystä Feministiselle puolueelle.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Noista etuoikeusheitoista tulee aina mieleen eräs feministi, joka meinasi todistaa miesten etuoikeudet muuttumalla itse mieheksi. Hän huomasi hyvin nopeasti, että miehillä ei todellakaan ole etuoikeuksia ja että miehenä oleminen on psyykkisesti todella raskasta yhteiskunnan aiheuttaman paineen takia. Lopputulemana hän siis totesi, että naisilla, jos jollain on etuoikeuksia länsimaissa.

http://vidmax.com/video/118250-Feminist-tries-to-g...

Itse feministipuoleelle kaikkea hyvää. Mitä enemmän meidän yhteiskunnassa on erilaisia mielipiteitä sen parempi.

Edit:
Tuosta muuntumisesta on myös kirja.

https://www.amazon.com/Self-Made-Man-Womans-Year-D...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Feministipuolue höynäyttää ihmisiä heittämään äänensä hukkaan. Käytännössä se tekee vaalityötä nykyisille valtapuolueille.
Jos tosissaan haluaa feminismiä ja muita po. puolueen teemoja politiikassa vahvistaa, pitää äänestää Vihreitä. Vasemmistoliitto on sekin lähes ok, tosin melko museaalinen selkäydinreaktioisessa punaisuudessaan. Myös demareista ja RKPstä löytynee joitakin feministejä äänestettäviksi.

Toimituksen poiminnat